Zalig Pasen

2025 Pelgrims van hoop
Samen gingen we 40 dagen lang op weg met God als richtingwijzer. De tocht mondde uit in een intense Goede Week.
Vrijdag startten we met een verzoeningsviering. Zaterdag en zondag vierden we de intocht van Christus in Jeruzalem met de palmwijding.
Op Witte Donderdag kwamen onze communicantjes mee herdenken hoe de leerlingen van Jezus hun Eerste Communie vierden. Ze leerden dat we elkaar moeten dienen, als we Jezus' voorbeeld willen volgen.


Vrijdagnamiddag verwelkomde we bewoners van onze woonzorgcentra. Samen baden we de Kruisweg - onderbroken door Ases Tod van Grieg. En we sloten af met een beker koffie of warme chocolademelk. 's Avonds keerden we terug naar de kerk voor de kruishulde.


Paaswake
Voor het portaal ontstaken we het nieuwe vuur van de paaskaars, symbool van de verrezen Heer. We luisterden naar de grote verhalen uit de geschiedenis van Gods Volk onderweg. Met het nieuwe doopwater werden we gezegend.
(homilie)
Beste vrienden,
‘Pelgrims van Hoop’, zo luidt het thema van dit jubeljaar, het thema waarmee we op Aswoensdag onze veertigdagentocht zijn begonnen. Het lijkt misschien een beetje contradictorisch dat wij deze tocht van hoop met een askruisje begonnen zijn. Waarom? Wel, as draagt op zich geen leven in zich en verwijst naar de nietigheid van de mens. Vanuit dit bewustzijn zij wij onze tocht samen met Jezus begonnen, die 40 dagen in de afzondering en de eenzaamheid leefde van de woestijn. De woestijn is de plaats bij uitstek waar de kracht en de hoop van mensen worden beproefd. De dorre woestijn is op zijn beurt dus ook een symbool van de eindigheid en de kwetsbaarheid van elke mens.
Al deze symbolen voeren ons naar het prille begin van de schepping waar nog geen leven was, waar niks bestond, alleen God was er. Amaai… wat een zware boodschap! Is dit een blijde boodschap voor Pasen?! Vrienden, alles is begonnen met niets. Helemaal in het begin was er niets, maar God heeft uit zijn liefde uit ‘het niets’ van dood en duisternis, alles geboetseerd en gemaakt, zo lezen wij in het boek Genesis. Voor God is alles mogelijk, zelfs uit de dood kan Hij nieuw leven scheppen. Hij is onze HOOP. Die goddelijke liefde en die trouw van God vieren wij vandaag op Pasen.
Pasen is de dag van Gods nieuwe schepping waar Hij het leven schenkt aan Jezus, een gebroken en gestorven mens, maar ook Gods geliefde Zoon. Misschien is het voor ons niet gemakkelijk om deze nieuwe schepping van God in Jezus te begrijpen. Maar, ook voor de apostelen en de vrienden van Jezus was het niet onmiddellijk duidelijk wat er allemaal met de gestorven Jezus gebeurde.
In het evangelie hebben wij zonet gehoord dat de enkele vrouwen, waaronder Maria Magdalena, heel vroeg in de ochtend vervuld met verdriet en pijn naar het graf van Jezus gingen. Maria Magdalena ging met veel genegenheid naar het graf om haar verlosser te zien, want Jezus had uit haar enkele kwade geesten verdreven. Hij heeft haar, een gebroken mens, nieuw leven geschonken.
Daarom ging zij ook met mooie herinneringen en dankbaarheid naar Jezus’ graf om zijn dode lichaam even te aanbidden en Hem liefdevol te balsemen met welriekende kruiden.
Het is donker wanneer zij bij het graf aankomen. Die eerste paasochtend was er zeker geen klokkengelui of klingelende belletjes, maar alleen duisternis en doodse stilte. In het donker ontdekten de vrouwen dat de steen van het graf was weggerold. Zij vonden niets in het graf behalve de zwachtels, het lichaam van Jezus was niet te zien. De leegte van het graf confronteert hen met zoveel vragen en teleurstelling. Toch horen ze in die verwarrende omstandigheden een hoopvolle en blijde boodschap: “Hij is niet hier, Hij is verrezen”.
Dit is het mooie van Pasen: God begint iets nieuws preciesdaar waar alles lijkt te eindigen. In het donker van het graf schept Godnieuw stralend licht van Leven en Verrijzenis, zoals Hij het ook heeft gedaanbij het begin van de schepping. Het lege graf wordt een teken van Leven. MariaMagdalena en de andere vrouwen waren de eerste boodschappers van Pasen.
Noch Petrus, als hoofd van de apostelen, noch Johannes, Jezus’ beminde leerling, zijn de eerste boodschappers van Pasen, maar wel Maria Magdalena, een vrouw die van Jezus nieuw leven had ontvangen. De gebroken en geheelde mens wordt drager van het mooiste nieuws ter wereld. Wat gebroken is, hoeft voor God niet weggestopt te worden. Het mag juist het begin zijn van iets nieuws.
Vrienden, soms worden wij als gebroken en kwetsbare mensen geconfronteerd door zorgwekkende evoluties in de wereld waar de vrede wordt bedreigd dooroorlogen en geweld, verdraagzaamheid wordt beproefd door de vernietiging van verscheidenheid, de wereldwijde verbondenheid van mensen wordt bedreigd door het terugplooien op zichzelf.
Zelfs in ons dagdagelijks leven bevinden wij ons soms in situaties waarbij onze familie of vrienden of collega’s op het werk ons niet begrijpen en wij lijden onder een relatiebreuk. Wij worden soms beproefd doorgezondheidsproblemen of eenzaamheid. In zulke momenten ervaren wij dat we in het duisternis van het graf beland zijn, dat er geen leven meer mogelijk is, dat er geen uitweg zichtbaar is.
Toch breekt ook daar het licht van Pasen door en zal God in het donker iets nieuws beginnen, want Hij is het licht van Hoop. Hij zal de wegbanen waar geen weg mogelijk lijkt te zijn, zoals Hij voor Jezus Christus de sluitsteen van het graf heeft weggerold. Hij zal ons nieuw leven schenken en alles nieuw maken.
Om God te laten werken in ons, moeten wij eerst ons vertrouwen schenken aan Hem voor wie niks onmogelijk is. Wanneer wij zoals Maria Magdalena naar Jezus Christus gaan zoeken, zullen wij zeker met de vreugde van de verrijzenis vervuld worden. Vanuit die vreugde kunnen wij zoals Maria Magdalena het paasgeloof uitdragen naar anderen.
Het paasgeloof dat zegt: “De Heer is verrezen, ja waarlijk verrezen”. God heeft Hem niet aan dood uitgeleverd, maar heeft Hem tot leven gewekt als nieuwe schepping. Dit paasgeloof zal ons tot gezanten van hoop maken. Wij zullen niet alleen zelf vervuld van hoop door het leven gaan, maar wij zullen voor allen een teken van hoop worden waardoor wij het licht van hoop mogen ontsteken bij anderen. Moge de Verrezen Heer ons vervullen met zijn paasvreugde en ons tot gezanten van hoop maken.
De Heer is verrezen,
ja waarlijk verrezen.
Amen. Alleluja!